Pozovite OVDE

 

Prvi Avalski toranj gradio se gotovo 4 godine – od 1961. a pušten u rad 1965. godine. Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših tornjeva u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje..

Avalski toranj je srušen u bombardovanju 1999.godine, a novi Avalski toranj je obnovoljen i svečano otvoren aprila 2010. godine. On je replika starog tornja, i visok je 204,68 metara. Predano i precizno po projektu Saobraćajnog instituta CIP, radili su građevinari preduzeća “Ratko Mitrović”. Posetiocima je na raspolaganju letnja terasa- Vidikovac na 122-om metru i kafe bar samo 3 metara niže. Dva lifta na novom tornju kreću se brzinom od 3 metra u sekundi i do otvorenog vidikovca se stiže za nepunih 40 sekundi. Avalski toranj je izgrađen po savremenim standardima, prema seizmološkim propisima, poštujući arhitektonski dizajn prethodnog tornja stvorenog od strane naših poznatih inženjera i arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, kao i konstruktora Milana Krstića.

Toranj je ponos svih beograđana, ali i JP “ Emisiona tehnika i veze” u čijoj je nadležnosti od novembra 2010. To jeste samo jedan od 262 lokacije, ali najlepši i najznačajniji telekomunikacioni objekat, na usluzi televizijskim i radio emiterima, kao i mobilnim operaterima.”. Statistika pokazuje sve veći broj posetilaca tornja, koji je jedan od 5 top turističkih destinacija Beograda.

 

Prateći sadržaji na Avalskom tornju

 

Sala za proslave AVALA HILL

Na više od 200 m2 prostire se Sala za različite proslave “Avala Hill”. Organizujte intimno, vredno pamćenja, venčanje iz bajke u okruženju netaknute prirode, na krovu Beograda! Venčajte se u prelepom ambijentu obližnje crkve, recite DA na vrhu Avalskog tornja! Neka se atmosfera sa vašeg venčanja, dečijeg rođendana, krštenja, kompanijske proslave, prepričava godinama!

Teretana na otvorenom

U zoni sporta na kompleksu tornja, posetioci mogu koristiti 12 sprava za teretanu. Na travnatom terenu nalaze se vratila, prečke, benč klupe i druge fitnes sprave dostupne rekreativcima svih generacija. Namenjena je za aktivan odmor i jačanje sportskog duha treningom u prirodi, što je zdravije nego u zatvorenim prostorijama.

Sportski tereni

Na skoro 1.000m2 na usluzi su asfaltirani multifunkcionalni sportski tereni. Jedan teren namenjen je za košarku, a drugi za fudbal/odbojku. Za publiku i vatrene navijače, postavljene su drvene tribine.

Etno prodavnica i kulturno nasleđe

Na ulazu u kompleks tornja otvorena je Etno prodavnica “Dobra priča”. Na policama se nalaze tradicionalne rukotvorine osmišljenog dizajna i pakovanja. Sa ciljem očuvanja starih i zaboravljenih tehnika izrade rukotvorina, domaći i strani turisti mogu kupiti tradiocionalne i autentične odevne predmete, suvenire, vina, rakije, med i ostale simbole, čuvare kulturnog nasleđa.

Suveniri iz Srbije

Turistička organizacija Srbije otvorila je info-centar i suvenirnicu koji se nalaze u samom podnožju Avalskog tornja. Suvenirnica je namenjena promociji i plasmanu autentičnih suvenira Srbije, dok turistički info-centar daje informacije i savete vezane za ovu i ostale turističke atrakcije Beograda i Srbije.

Avala kafe

“Avala kafe” primetićete odmah na ulazu u kompleks tornja na Avali. Prijatna letnja bašta i moderno opremljen enterijer kafea, svakodnevno je otvoren tokom radnog vremena Avalskog tornja. Kapacitet je 120 mesta, a i ljubimci su dobro došli.

Igralište za decu

U neposrednoj blizini ulaza u Avalski toranj, za najmlađe smo napravili igralište sa modernim dečijim spravama, gde zabava traje satima. Roditelji ili pratioci mogu da posmatraju decu uz osveženje u kafeu igrališta.

MUZEJ – Galerija, Škola telekomunikacija

Reč je o prostoru jedinstvenom u Srbiji, koji je namenjen pre svega edukaciji srednjoškolaca i studenata čija su profesionalna opredeljenja elektronika i telekomunikacije, a koji za potrebe predavanja, može da primi oko 100 učesnika.

Kafe bar na 119. metru

U kafe “Panorama baru” koji se nalazi na 119-om metru tornja, možete se osvežiti pićem po izboru i zasladiti najboljim kolačima u gradu. U jeku turističke sezone od maja do septembra, Panorama bar otvara letnju baštu na platou ispod tri kraka tornja.

Vidikovac na vrhu tornja

Avalski toranj se nalazi na vrhu planine Avala, na 16 km južno od Beograda. Smešten je na nadmorskoj visini od 511 m. Sa vrha tornja se pruža pogled na čitavu Šumadiju. Toranj je prvi put izgrađen 1965. godine, po projektu arhitekata Uglješe Bogdanovića i Slobodana Janjića i služio je kao TV predajnik. Kada je izgrađen, predstavljao je najveću građevinu u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu.

Radno vreme

Ponedeljak

09:00 - 20:00

Utorak

09:00 - 20:00

Sreda

09:00 - 20:00

Četvrtak

09:00 - 20:00

Petak

09:00 - 20:00

Subota

09:00 - 20:00

Nedelja

09:00 - 20:00

Radno vreme u letnjem periodu je od 9 do 20, a u zimskom periodu od 9 do 16 časova.

Pokaži putanju

Avalski televizijski toranj nalazi se na Avali, pored Beograda. Radno vreme za posetioce je svakog dana od 09 do 20 časova, u zimskom period od 9 do 16 časova. Cena karte: osnovna ulaznica 300 din, povlašćena ulaznica 150 din, VIP ulaznica 550 din.